torsdag 17 oktober 2013

Petra byter till vinterdäck


Frostens tid är nu på allvar kommen. Varje morgon möts jag numera av en vacker skimrande värld. Förlåt att jag kan verka en aning tjatig men jag saaaknaaar min kamera!!! Skulle så gärna vilja fota detta vackra skimmer, men jag får ge mig till tåls.

I morse vandrade mina små hand i hand över till våra grannar för att där hälsa på medan jag skulle byta däck på bilen. Jag har bytt däck på våra tidigare bilar, men faktiskt inte en enda gång på vår befintliga. Min man har så otroligt mycket att göra dessa dagar och det ligger väl lika mycket på mitt ansvar som på honom att byta till vinterdäck så jag tänkte att det borde väl ändå jag kunna göra.

Sagt och gjort. Jag klädde mig i arbetskläder och gav mig ut i minusgraderna, min man visade vart alla grejer jag skulle behöva fanns och gick sedan in för att göra lite kontorsjobb.
Jag han inte mer än att börja innan jag stötte på motgång... Muttrarna satt som berget och hur jag än tryckte och frustade kunde jag inte få upp dem. Gick in till min man som en skamsen hund och frågade jag honom om hjälp. Han klädde på sig och kom ut. Hjälpe mig med det första däcken och gick in igen.

Muttrarna på nästa däck fick jag upp, men lyckades då istället inte få loss det sketna däcket. Denna gång var det inte en skamsen Petra som åter igen fick vandra in för att be om hjälp utan en arg och fräsande sådan. Detta var mig ett elände, är jag så klen att jag inte ens kan byta däck på en bil??
Robin fick tack och lov kämpa ett bra tag med att få loss däcket, så jag var i alla fall inte pjoskig och hämtade hjälp i onödan.

Däck nummer tre fick jag loss muttrarna på, efter ett visst sjå fick jag även loss själva däcket. Men när jag då skulle hänga upp vinterdäcket på "vaddetnuheter" och sedan skruva dit muttrarna var "enannansaksomjagnuintevetvaddetheter" alldeles för grund så däcket bara halkade ner heeela tiden. Näe nu ska jag då INTE gå in efter hjälp utan klara detta själv.
Jag lyfte upp det gång på gång, men varje gång jag skulle försöka vrida till det så att hålen till muttern hamnade rätt så halkade däcket ner.
Efter att långt tag av irriterande försök kom grannen till mig och frågade i fall jag behövde hjälp. Han måste väl ha hört mina morrande ljud och tyckt synd om mig. Som om det inte hade varit något svårt alls satte han däcket på plats och höll med en hand fast det och med den andra så skruvade han fast muttern. Jag tackade för hjälpen, skruvade i de andra muttrarna och övergick till det fjärde och sista däcket.

Ett däck ska jag väl ändå kunna ta bort och sätta dit alldeles själv? Allt gick bra tills det åter igen kom till det scenariot att däcket skulle hängas upp och muttrarna skruvas på plats. Det gick bara inte.
Nu hade jag varit skamsen, arg, frustrerad och irriterad på dessa däck, nu kändes allt bara pinsamt, eländigt och tomt. Denna gång kom både Robin och grannen för att hjälpa mig. Egentligen hade jag inget lust till någon hjälp, ville i alla fall få klara av ett däck av fyra själv. Men det var bara att fånigt stå och se på när de satte dit däcket.

Så var det med det. Bilen har nu i alla fall fått vinter däck. Jag kan tyvärr inte säga att jag kan byta däck på en bil alldeles själv, men jag kan i försöka vara glad över att jag faktiskt gjorde det mesta i alla fall...



6 kommentarer:

  1. Att försöka är nog så bra tycker jag! Men förstår frustrationen. Du får se de så att du är välsignad med sådana som kan hjälpa dig i alla fall.
    Kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja tänk vad fantastiskt välsignad jag är :-)

      Radera
  2. Ett tips till nästa gång.. Förse dig med en rejäl och grov skruvmejsel som du kan hänga upp däcket på och använd foten när du lyfter upp däcket - var rädd om ryggen din!
    Bör kanske också erkänna att jag INTE skiftade däck denna gång.
    Och du.. känn stolthet över att du faktiskt tog initiativet till att skifta! :)
    Kram / E f

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skruvmejseln var ett bra tips. Provade det där med foten, men jag hade eländigt nog stövlar på mig. De var på tok för mjuka och däcket tryckte ihop stöveln och MIN FOT, så det gick inge vidare..
      Får ta bättre skor nästa gång :-)

      Radera
  3. Bytte däck i lördags, dvs som vanligt fick pappa hjälpa mig när jag desperat försökte sparka loss däcken som fastnat. Han frågade föga uppmuntrande vad jag hade för fjösiga sparkar... Teoretiskt sett kan jag byta däck;)

    SvaraRadera
  4. Kom till oss annars så hjälper vi till med däckbytet :)

    SvaraRadera