torsdag 19 december 2019

Närproducerat är bäst


Julhandeln, är väl inte den alldeles fantastisk, underbar och alldeles alldeles...... Näe, inte alls underbar. Fullkomligt älskar Sven Nordqvists illustrationer i Barbro Lindgrens bok "Stackars Allan". Det går riktigt att känna känslorna som utspelar sig i bilderna. Julstämning och köparglädje. Hihi eller nja, kanske mer åt det andra hållet.


En bok jag verkligen rekommenderar för både liten och stor. Men nu tillbaka till julhandeln. Fy bubblan alltså. Är det något jag inte gillar så är det just det. Att trängas runt bland massvis av människor, påklädda med vinterjackor, bra mot vinterns kyla utomhus men påtok för varma för butikernas värme, den skränande högt spelade (bedrövliga) julmusiken och denna jakt på grejer och prylar, konsumtionen som är så mycket större än vad som egentligen är vettigt.
Försöker hålla mig borta från allt detta så mycket jag bara kan.
Nu skulle jag vilja slå ett slag för att handla julklappar som är närproducerade. Om man bara börjar titta sig omkring i sin närmiljö kan jag nästan lova dig att du hittar både en och annan liten företagare som skapar och säljer alla möjliga produkter. Jag bor själv i en väldigt liten ort och här finns både det ena och det andra har jag låtit upptäcka. Allt från handgjorda tvålar, lokalproducerade julskinkor, stickade strumpor, luffarslöjdade skålar, grönsaker, sticklingar ja allt möjligt. 


Jag har en vän som skapar allt möjligt av läder. Läder som hon återbrukar från gamla bälten, jackor och tom en uttjänt skinnsoffa. Helt fantastiskt tycker jag. Denna fina korg har jag köpt av henne. Just nu står den mest och är fin och fungerar som förvaring till mina stearinljus. Men jag har senare tänkt använda den till någon av mina stickningar.




Den söta lilla tomten med det låånga vita skägget har en tjej i en grannby till mig tovat och tillverkat.



Vi har en fantastisk liten butik här i en by intill den heter Ekorrbo. Där säljs alla möjliga vackra ting som familjen som driver butiken själva har skapat. Hantverk i trä, ull, tyg, snidade, tovade, vävda med en massa massa kärlek och värme. Dessa två fina granar köpte jag hos dem. Fick höra att den bruna granen är tillverkad av golvet från hantverkarnas egna golv. Så roligt att få en sådan skatt med sig hem.



En vacker ängel tillverkad i halm också gjort av Ekorrbohantverk.

Ja det var några små gobitar från mitt närområde.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar