måndag 12 november 2012

Här får du en stämpel..

Nu kommer det lite småfunderingar från mitt håll.

Det behövs inte att en person gör något många gånger för att han/hon sedan ska leva med att förknippas med detta den har gjort resten av livet. Nu fattar nästan ingen vad jag menar, men jag ska försöka förklara.

Jag börjar med en mer välkänd historia.
I bibeln finns det en person som heter Thomas tvivlaren. Eller nej han heter egentligen bara Thomas, men kallas för Thomas tvivlaren. Han tvivlade inte på allt, men han tvivlade vid ett tillfälle. I och för sig vid ett väldigt speciellt tillfälle. Han godtog inte som alla andra Jesu närmaste vänner att det var Jesus som stod där uppstånden framför honom utan han ville ha konkreta bevis. Att få känna med sin egen hand i hålen i Jesu händer och känna i såren i sidan på Jesu kropp. Vilket han också fick göra. Först då kunde han tro på att det var Jesus och att det inte var någon annan tjomme som stod där och utgav sig själv för att vara Jesus.
Thomas tvivlade väldigt tydligt vid ett tillfälle och har sedan fått följas med att till och med få heta Thomas tvivlaren.

Sedan till en mer intern historia.
Hemma hos hos använd det vid några tillfällen ett utryck; "Äsch jag tror jag tar och gör en Ruben". Ruben, som är egentligen heter något annat skulle en dag hjälpa sin dotter att sätta sig på pottan. När hon sedan uträttat sina behov tittade han i den gamla blöja hon haft på sig och sa; "Äsch du får använda denna en stund till" och satte sedan helt sonika på henne den igen.
Satt själv och bara gapade över händelsen. Jo visst finns det fina blöjor som det knappt märks att det har kissats lite i, men det kände ändå så fel att inte byta till en ren.
Nu kan det ibland hända att jag också gör precis lika som Ruben gjorde och då utbrister "äsch, jag tar och gör en Ruben".
Nu tror jag förvisso att Ruben gjort detta vid fler än ett tillfälle, men det var ju inte så att han gjorde det hela tiden. Detta uttryck är ändå något han kommer att få höra lång tid framöver.

Visst är det så? Har man en gång fuskat i ett spel går man sedan ständigt under namnet "fuskaren" bland dem som var med då man fuskade. Det kan sedan nästan vara helt omöjligt att komma i från sig den stämpeln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar