onsdag 3 december 2014

Årets lussebullebak


Den är allt bra vacker, saffransbulledegen. Härligt gul och doftar mmmmm. Min gode vän Hanna hade slängt ut en fråga på facebook om hur man bakar de perfekta lussebullarna. Så många kloka kommentarer och bra tips hon fick. Jag läste genom dem och började själv att planera för mitt egna bak.


Smöret och mjölken ska vara rumstempererad, så smöret ställdes fram kvällen innan och mjölken tidigt på morgonen. Russinet tjuvar visst mycket av fukten bullen, så dessa lades i blöt.


Det största felet man gör är visst att man blandar i för mycket mjöl i degen. För mycket mjöl leder till på tok för torra bullar. Jag rörde bara i den mjöl som stod i receptet, blandade ihop degen i degblandaren. Lät blandaren arbeta med degen i ca femton minuter och lät den sedan jäsa i en timma.

Läste någon stans att en lussebulledeg ska vara kladdig av bara den.
Hejba, v i l k e t kladd. Jag höll på att bli gaaalen!! Det vara tur att min man var med våra barn på barnkalas då jag bakade. Hade de varit med hade jag brutit ihop helt och hållet. Att få stå själv och baka utan att få "hjälp" av små händer finns bara inte detta hus. Men nu var det ju tack och lov inte hemma och jag fick stå där i min ensamhet och försöka få ihop eländet till något som i alla fall skulle likna lussebullar.


Jag har aldrig förr hört att man ska pensla lussebullarna direkt efter att de fått vara klart i ugnen. Men efter som experterna säger det så måste jag ju prova. Det var ju helsmart.


Ja hur blev resultatet då? Kom just nu i skrivande stund på att jag inte tagit kort på de färdiggräddade bullarna, men jag kan ju berätta.
Av någon anledning så gjorde jag helt galet små bullar, nästan hälften så stora som en "vanlig" bulle är. Vet faktiskt inte riktigt hur jag tänkte..
I första stund och resten av dagen var bullarna faktiskt riktigt fluffiga och mumsigt goda. Barnen blev helt galna i dem och kunde äta huur mycket som helst. Nästa dag var de i alla fall så där torra och tråkiga.. Jag blir så ledsen. Hoppas att de som hamnade i frysen håller sig lite bättre..

Nu är jag nyfiken, hur gick det för er i ert lussebak? Jag kanske har någon riktig lussebrödsexpert här bland mina läsare?


2 kommentarer:

  1. I år så gjorde jag lusses knutar utan bullformar, som min mor gör... blev riktigt nöjd denna gång/ mor

    SvaraRadera
  2. Åh mums! de ser saftiga och goa ut :) Sugen ger ja!!

    SvaraRadera