tisdag 7 november 2017

Något fint


Av olika orsaker har jag slutat att se det vackra i vårt hem. Ser mest det stökiga. I dag bestämde jag mig för att sikta in mig på något i hemmet som jag tycker är fint. Idag blev det böcker.
Jag tycker mycket om böcker. Bra böcker såklart, men böckerna får väldigt gärna också vara fina med vackra omslag och sköna att hålla i. Böcker med glansigt läskiga omslag har jag väldigt svårt för. De blir inte sköna för händerna att hålla i. Jag äger förvisso också sådana böcker, om innehållet är så bra att det överväger det plastiga.


Dessa två röda fina bokryggar med grått omslag med svarta rosor på köpte jag för ett tag sedan på en loppis mest för att de var så fina. Selma Lagerlöf har skrivit dem "En saga om en saga" och "Troll och människor", tyckte boknamnen var fina. Får se om jag kanske läser dem någon vacker eller möjligtvis grå dag.


Kan inte riktigt bestämma mig om jag tycker bättre om nya böcker eller gamla. Tillfällen som jag går själv på stan (vilket sker högst en gång i halvåret) brukar jag ibland unna mig att gå in i en bokaffär och köpa en helt sprillans ny bok. Det är en speciell känsla att vara den första som läser i den. Lukten i nya böcker tycker jag dessutom så mycket om. Som denna fina bok "Skorstensjul" har jag och barnen köpt alldeles nyligen. Den är särskilt framtagen för att läsas som en adventssaga och har tjugofyra kapitel. Ett kapitel för varje dag fram till jul.


Väldigt fina bilder tycker jag att den har. Ska bli spännande för både mig och barnen att läsa.

Men jag tycker självklart om många gamla böcker med tummade fina blad. Extra roligt är det med en bok som innehåller en liten handskriven text på första eller andra sidan där det står vem som fått boken som ny och vem gett den som gåva.
Gamla barnböcker kan jag bara inte låta bli att köpa. Tycker att många har så fina omslag och har så vackert målade/ritade bilder i.
Många gamla böcker tycker jag har mycket vackrare omslag än de nya. Till exempel alla "Anne på Grönkulla" eller "Kulla-Gulla" böckerna. Det ligger också en viss charm i att läsa gamla flickböcker i just gamla böcker istället för de nytryckta.
Jag har nu länge tänkt att jag borde läsa "Jane Eyre". Det känns faktiskt nästan pinsamt att jag ännu inte läst den. Lite olika filmatiseringar har jag sett, men läst boken, det har jag inte. Skulle vilja hitta en gammal, vacker inbunden bok på svenska.


Alla dessa tankar om böcker gjorde mig lässugen. Kokade lite te, tog en bok från bokhyllan och kröp ner bredvid Gordon i soffan.


Hade inte suttit länge förrän denna varma sammetslena skönhet kom och kröp ihop som en boll i mitt knä. Vilken lycka och vilket lugn han skapar. 




Min man kom och satte sig i fåtöljen bredvid ett slag och drack lite kaffe. Sedan körde han iväg för att hämta minstlillan som hälsat på sin mormor ett par timmar.


Hos mormor hade hon bakat sockerkaka som hon stolt kom hem med till oss. Med sig hade hon också kesofrallor som mormor bakat före Sigrid kom. Vi åt det till mellanmål.


Jag drack mer te, tände ljus och läste mer bok. Allt det där jobbiga runt omkring finns ju fortfarande kvar, men det blir lite lättare om man kan fokusera på något fint ibland.


6 kommentarer:

  1. Skriv gärna om vad du och barnen tycker om boken. :) jag jobbar som lärare och letar nya böcker att läsa som en kalender innan jul.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det kan jag absolut göra! Men vi kommer ju att läsa den denna advent, så om vi tycker att den är bra får det väl bli ett tips till nästa år :-)

      Radera
  2. jag säger alltid att man ska se allt det man har istället för allt det man inte har. Tycker det var toppen att du valde att fokusera på det vackra! <3

    SvaraRadera
  3. Köpte Skorstensjul för något år sedan och barnen satt trollbundna varje kväll. Vi läste om den förra december och de har redan påmint mig om att det snart är dags för den igen. Med andra ord, ganska gott betyg :)
    Vissa dagar ser jag också bara de udda strumporna på golvet och allt de skavda o slitna. Andra dagar kommer det vackra fram. Oftast efter en natt med riktigt god sömn ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det ska bli riktigt spännande att se vad barnen tycker om den. Har själv inte heller läst den, mer än att ha tittat på bilderna. :-)

      Radera