måndag 17 februari 2014

Tankar mitt i renoveringsdammet

Svärmor kom med vackra tulpaner som jag inte kunde låta bli att fota.

 Här hemma försöker vi renovera bäst vi kan på den tid som blir över. Det är storebror som ska få sig ett eget rum. Nu har äntligen gipsskivorna kommit upp och det börjar faktiskt lika ett beboeligt rum. Så kul!

Det där med att renovera med små barn springandes runt fötterna på en är inte alltid så särskilt lätt. Man blir ständigt avbruten, man måste hela tiden tänka sig för var man ställer sina grejer så att barnen inte får tag i något de kan göra sig illa på. Eller att kanske inte ställa en stor gipsskiva i dörröppningen som större delen av hamnar mitt i rummet och som en storebror får för sig att klämma sig in bakom. Vilket leder till att den tippar, puttar ikull den stora ställningen med arbetsbelysningen, vilket i sin tur susar förbi lillans huvud med några centimeters marginal och landar i ett brak i golvet... Oj vad jag skrek, en himla tur att inte lampan eller ännu värre lillans huvud gick i krasch..
En annan sak som kan ställa till stora problem är att man kan bli så inne i det man gör att man glömmer att tiden går. Eller man vill ju så gärna få renovera så mycket man kan när man äntligen har tid, att man då ska klämma in tid att laga mat blir lixom jätte jobbigt. Hade det varit bara jag och maken hade man kunnat slänga i sig en gröt, fil eller någon bit kall korv på en kvart/halvtimma. Men barnen behöver ju en riktig måltid, vilket kräver mer tid och energi.

Denna helg har mina fina svärföräldrar varit här och stått för markservicen, vilket har vart helt underbart! Tänk om man kunde ha det så låt oss säga en dag i veckan, det skulle sitta fint.

En annan sak som kan göra en lite gråhårig på tal om renovering är att renovera gamla hus. Jag älskar dessa konstiga vinklar och vrår som ofta finns i gamla hus, men de är inte alls särskilt kul att renovera. Det är snétak en bit av väggen där och ett konstigt hörn här, många gånger finns det inte riktigt någon logik i planlösningen. Vi funderade i banorna att riva ner någon vägg eller så, men kom tillslut fram till att inte göra det. Jag vill ha huset som det är.
Dessutom skulle detta rivande av väggar även skapa mer jobb som att lägga nya golv och tak, vilket vi inte känner att vi har lust till. Vi kommer istället att måla om de tak som finns och slipa upp de underbara trägolv som finns någon stans där under plastmattor och heltäckningsmattor. (Jag har inte kunnat se hela golven, men jag hoppas, hoppas (!) på att de är hela.)

Jag längtar så tills vi är klara med storebrors rum och allrummet mellan trappen och våra sovrum. Men jag känner på mig att det kommer att ta tid...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar