måndag 11 december 2017

Pepparkaksbak


Vi har en tradition jag och barnen och det är att varje år, när det nalkas jul, åka hem till mina föräldrar och baka en hel drös av pepparkakor. Första året köpte vi en färdig deg på affären, men det är inte kul att stå en hel dag och arbeta med att kavla och dega och stansa ut fina pepparkakor, för att sedan upptäcka att de inte är så goda att äta. Det kan ju självklart finnas många som tycker om färdiggjord deg, men det gör inte jag. I alla fall inte de jag provat. De senaste åren har jag och barnen gjort degen själva och mums så mycket godare det blir. Vi har gjort degen efter ett recept i UnderbaraClaras bok som heter "GodJul; kakor, knäck och karameller" och den tycker jag är väldigt god. Det finns för övrigt en hel massa goda recept i den boken.
Det är inte alls svårt att göra sin egen deg, men det man måste komma i håg är att göra den minst ett dygn innan själva pepparkaksbaket, för den måste stå och vila ett bra tag innan man bakar med den.


Tjo vad de arbetade med att dega och plåt efter plåt fick stoppas in i ugnen och ut kom fina bruna goda pepparkakor.





Och idag har jag suttit och mumsat på några av dem medans jag stoppat sockar. Har stickat klart mina röda julstrumpor, så jag passar på att stoppa lite av mina gamla håliga innan jag hittar något nytt stickprojekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar