måndag 4 februari 2013

Barn kan inte välja

Pratade idag med vår dietist och vi kom in på att samtala om huruvida barn har en förmåga att välja själv.

Jag har utan att tänka på det, det har helt enkelt bara blivit så, vid många tillfällen gett Elias olika valmöjligheter och frågat honom vad han vill. Vill du ha den eller den tröjan? Vill du gå ut eller stanna inne? osv.

Det dietisten berättade var att barn upp till att de är tre fyra år inte kan välja själva. Vi vuxna måste välja åt dem. De har helt enkelt inte det förmågan. Istället blir det en blockering för dem vilket istället bara leder till en konflikt mellan barnet och den vuxne.

Så sluta upp med att fråga om barnet vill ha orangea eller blåa sockar. Du är den som är vuxen och måste helt enkelt välja åt honom eller henne. Ta bara ett par och ta på barnet utan att fråga. Utan att göra en så stor sak av det helt enkelt.
Provade faktiskt det i morse. När Elias satt och grejade med något på kökssoffan tog jag fram ett par sockar och tog på honom dem utan att ens säga något. Det gick hur bra som helst och han sa ingenting om det.

Nu är det ju så att bara för att vi vet hur man egentligen ska göra är det inget som säger att det alltid går bra. Det kommer med säkerhet även om man gör på "det rätta" sätten ändå att uppstå konflikter och motstånd.
Men långsiktigt tror jag att det är mycket bättre att inte hela tiden ge barnet så mycket valmöjligheter och begära av honom eller henne att välja själv. Utan att du som vuxen gör valen innan barnet får chansen.

1 kommentar:

  1. Mmm hörde en diskussion en gång mellan ett litet barn å en förälder, el d va snarare föräldern som diskuterade med barnet huruvida det skulle gå på toaletten el inte. Barnet kunde inte bestämma sig, å föräldern öste på m argument som att "jo men annars blir du nödig senare" osv. Jag suckade tyst i mitt inre.. ;)

    Sofia

    SvaraRadera