torsdag 7 februari 2013

Solens energi

I veckan åkte jag på en föreläsning med jobbet. Det var riktigt roligt att få träffa sina arbetskamrater igen. Jag går mest bara omkring och lullar här hemma, så det blir lätt att man glömmer bort omvärlden.

Föreläsningen var riktigt bra. Den handlade om arbetssätt, förhållningssätt och tankesätt kring arbetet med dementa. Ungefär.

Jag brukar förundras över alla andra människor som sitter i samma föreläsningssal som jag. Hur kan de sitta så stilla så länge??
Jag vet inte hur många gånger jag måste ändra sittställning, lägga det ena benet över det andra en stund för att sedan ändra tillbaka igen efter några minuter. Tillslut har jag tappat räkningen på hur ofta det sker. Ja, det är sant jag brukar faktiskt räkna. Alla andra (känns det som i alla fall) sitter där i samma sittställning timme ut och timme in. Brukar vifta lite på fötterna då och då för att få ut lite piller ur kroppen utan att behöva störa hela omgivningen.

Nog om det. Det var mycket som var intressant på föreläsningen, men en sak som fastande extra mycket på min näthinna var detta; Om en äldre människa håller sin hand i solen ett par minuter kan detta leda till att den inte får en armfraktur om personen skulle ramla en vecka senare. (Mins inte ordagrant, mer på ett ungefär.)

Detta gjorde mig både glad och ledsen.
Tänk också på vad solen egentligen har för inverkan på oss människor. Mycket depression skulle minska om vi rörde oss mer ute i ljuset. Sög in all D-vitamin solen ger. Inte bara äldre människor, utan alla.
Vi "friska" människor kan ju ta oss ut självmant, men för en äldre människa är det inte så lätt.
Tänk vad många äldre som sitter inne årets alla dagar. Äldre som inte kan eller får någon möjlighet till att gå ut...

Idag lyser solen. Här lyser den på mitt fågelhus jag fått av Robin, här i mitt Skogshägna.


1 kommentar:

  1. Jag va dit i dag på föreläsningen....mycke skratt och funderingar i huvudet hade jag när dagen va slut. Jag hade ocå svårt att sitta helt stilla, rörde på bena, armar m.m....men jag såg oxå att det va flera han jag som ändrade sitt ställningen.....Mor

    SvaraRadera