söndag 16 december 2012

Saffran

Saffran är julens krydda. Det händer kanske någon gång någon annan tid om året att saffran dyker upp i ett bakverk eller maträtt, men det är inte så vanligt. I alla fall inte hos oss. Jag tycker bäst om just saffrans bullar. I går hade Robin bjudit hem sina ungdomar och de fick prova på att baka saffrans muffins.


 De blev faktiskt riktigt goda, lite mysko, men goda. Det var som att äta lussebullar i muffinsformmat. Bullfins, så att säga :D
Det är inte varje kväll vi har bordet fullt med gäster om kvällarna. Mycket trivsamt måste jag säga.


Saffransmuffins med aprikoser och mandelmassa 

ca 15 muffins

100 g Smör
2 ägg
1½ dl socker
1 kuvert saffran (0,5 g)
100 g mandelmassa
1 dl torkade aprikoser (går också bra med russin)
finrivet skal av 1 ekologisk citron
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
muffinsformar

Ugnen 200 grader.
Smält smöret.
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
Stöt saffran och lite socker i en mortel.
Riv mandelmassan på den fina sidan av rivjärnet. Skär aprikoserna i små bitar.
Rör ner saffran, finrivet citronskal, mandelmassa, aprikoser, smält smör och mjölk.
Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Häll upp i muffinsformarna.
Grädda i mittenav ugnen ca 10 minuter eller tills de känns torra med en trästicka.

Tips från min mor; Har du ingen mortel? Kavla då istället det oöppnade saffranspaketet med en kavel några gånger på en hård yta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar