måndag 26 oktober 2015

Barn och skärmtid


Mobiler, datorer, tv,apparater, plattor osv. Jag har så svårt att veta hur jag ska bemöta dessa saker då det handlar om barns användande av dem.. Jag har försökt hålla mina barn ifrån allt som har med det att göra så länge det bara gått. För jag vet vilken inverkan t ex mobilen har haft på mig, det har växt fast ett sådant enormt beroende som jag inte bemästra och det vill jag inte föra över på mina barn.

En annan sak som jag inte tycker om med dessa skärmar är det stillasittande tillstånd som det medför. Barn behöver röra på sig, aktivera hela kroppen och leka. Det tycker jag i alla fall. Nu är ju alla barn väldigt olika. Mitt äldsta barn har alltid haft ett stort behov av att arbeta med hela kroppen. Även om han själv kanske inte varit medveten om det så har jag och min man märkt det. Han blir så "krypig" i kroppen och mår inte bra om han suttit stilla för mycket.
Att se på en skärm är inte heller en bra vila, hjärnan får inte vila utan arbetar väldigt mycket av alla intryck som visas på skärmen.
Jag läste dessutom att det blåa skärmljus som alla skärmar ger kan skapa sömnsvårigheter. Och det är ju inget man vill ge sina barn.

Nu är ju inte dessa skärmar endast till ondo. Tvärt om, de har mycket positivt att föra fram. Det finns mycket som barnen kan lära sig i och med att de får använda dem. Dessa är ett bra hjälpmedel för mångt och mycket. Många spel är riktigt bra och barnen kan lära sig allt möjligt av dem.
Internet är en helt stor värld och det finns huur mycket som helst där att utforska.
Det finns också tillfällen då man verkligen inte vill att barnen ska störa, utan hålla sig tysta och lugna. Vilket också går att hitta många andra vägar till att lösa, men ibland är det så skönt att bara sticka plattan i näven på dem och så sitter de där så lugnt och snällt. 

Jag är rädd för att detta beroende som jag ser i vuxna människor över allt ska sätta sig hos mina barn. Att det ska vara det enda de ha lust att göra och längta efter.
NEEEEEEEJ!! Skriker det inom mig.
Samtidigt vill jag inte helt ta bort användandet av skärmar för barnen.

Fick för några veckor sedan höra av en mormor hur hennes dotter och dotterns man hade ordnat det för sina barn. De hade vissa tillfällen och dagar då barnen faktiskt fick spela eller se film. Vilken bra idé. Tidsbegränsande tillfällen som de vet att de faktiskt får spela. Då slipper man också som vuxen detta eviga tjat om "näääär får jag spela???"

Jag har nu infört två tillfällen i då de får spela något spel på datorn eller spela en stund på min mobil. Tisdagar och torsdagar efter att vi ätit mellanmål. Storebror cirka 40 minuter och storalillasyster 20 minuter. Film ser vi redan alltid på fredagar och varje kväll (förutom fredagar) kl 18 får de se på Bollibompa.
Vi har provat det nu i några veckor och det har faktiskt funkat rätt så bra. Då barnen frågat efter det så har vi bara svarat "Ja, du vet ju att på tisdagar och på torsdagar innan middagen då får du" och ja hör och häpna, de har då inte börjat att tjata.

Nu ska jag inte ropa hej redan, men det känns roligt att hitta något som funkar just nu. Hur gör du med dina barn? Har du kanske några bra tips och knep?




1 kommentar:

  1. ...och nu sa de i nyheterna igår kväll att mammor som ammar INTE ska hålla på med sin telefon/dator samtidigt. Det är INTE bra för anknytningen, barnen får inte det de behöver av sin mor. (gällde även flaskmatning av far eller mor)
    Är femtionio år och det har jag fattat hela tiden utan att vara forskare.
    Fortsätt med dina föresatser för barnen. Ibland får man lyckas väl och ibland misslyckas, vilket inte är så farligt heller. Då får man ta nya friska tag.

    SvaraRadera