lördag 19 september 2020

En gård i "obygden"

Vilka vackra platser det finns här i vårt avlånga land Sverige. Jag blir ofta så tagen av alla gårdar, byggnader och platser som rullar förbi bilrutan när man är ute och kör längst våra vägar. Så mycket historia och så många liv som rör och rört sig kring dessa platser. 

En plats jag troligtvis aldrig skulle ha kommit i kontakt med om det inte var för att jag sett en annons på en köp och sälj sida om ett skåp som jag ville köpa, det är den du kan se på dessa bilder. En bit utanför Norsjö, i slutet av en "knövlig" gammal grusväg där låg denna gamla gård med flera generationer av liv i väggarna.


När vi kom fram hit började solen att vandra ner bakom horisonten och gav ett magiskt vackert sken. Önskar att vi hade kommit fram hit tidigare så att jag hade mer möjlighet att fota. Ingen elektricitet fanns eller var påslagen i de hus där det fanns, så inomhus i de olika byggnaderna var det omöjligt att fota. Dessutom var det ju ett stort skåp vi var där för att hämta, inte för att fota.   



I det lilla ljus som fortfarande fanns fick vi en liten rundtur i detta vackra gårdshus. Det kröp i mig av lycka, vilket vackert hus. Det stora skafferiet intill köket med fönster ut mot kallfarstun, de små sovalkoverna, gamla vackra golv, snickarbänken. Ja det fanns så mycket uppbyggt av människohand. 




I storstugan fanns skåpet som vi skulle hämta. Ett gigantskåp som byggts på plats i detta stora kök. Ni skulle ha sett vedlåren som stod intill skåpet, har aldrig sett ett sådan stor vedlåda, inte inne i en byggnad. Där inne i köket fanns plats för hela den stora familjen att samlas och jag gissar att det behövdes mycket ved för att hålla det varmt.

Nu ska hela denna gård säljas. Tanken hade varit att den skulle rustas upp, men då kvinnan som äger allt detta plötsligt blev änka fanns varken ork eller möjlighet till det. Då denna gård ligger långt ute i "obygden" finns inte många intresserade att köpa gården för att rusta upp och använda till det den en gång varit, en plats att bo och leva bo. Gården ska säljas med dess skog och mark som den tillhör och gissningsvis lär det vara någon som köper allt för marken. 

Det tar ont i mig, men detta är inget nytt eller ovanligt. Många gårdar, vilka varit en plats för generationer av människors liv, står nu tomma för att förfalla. Vårt vackra landsbygd här i Norrlands makalösa natur har så många platser som inte längre trampas på av mänsklig fot. Inte rustas upp och nyttjas. Önskar så att denna trend bryts. Att människor väljer att lämna stad eller närhet till stad. Som det känns nu är kärleken till bekvämlighet, tillgänglighet och pengar alldeles för stor för mänskligheten.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar