söndag 27 september 2020

Här var det skördat

Nu har jag plockat in alla mina tomater och tomatplantorna ligger i komposten att sakta förmurkla och bli ny jord. Att odla tomater var riktigt kul tycker jag och ett måste för kommande somrar. Särskilt dessa cocktailtomater, söta och vansinnigt goda. 

Blev ett rätt gulligt kort på mina sockor också då jag skulle fota tomaterna. Lätt hänt då jag ofta fotar med att hålla kameran ovanför huvudet utan att se var kameran själv väljer var fokuset ska vara.

Mycket bilder på tomater nu, men de är ju så grymt snygga. 

Det ligger nu tomater överallt på nedervåningen. I köket på alla möjliga platser, men också i vardagsrummet. 




Gröna tomater som vi gjorde egen tacosås av. Blev jättegod och barnen älskade den, trots att den fick en väldigt mysko färg. Dock glömde vi bort att förpacka den i olika små byttor att lägga i frysen och den hann mögla redan innan nästa fredag då vi skulle äta tacos. Nästa gång får vi bli bättre på det. 


Så många fina färger från röda, orangea och gula färgpaletter. 


En annan lärdom till nästa år är att låta chiliplantorna få utöka till en ännu större kruka med mer jord. Hihi rätt stor skillnad på de som växt på en planta med mindre kruka och de som växt på en som haft större tillgång till plats och jord. 


Så otroligt läcker grönfärg de har just nu. Inte så starka som de är just nu, hoppas på att få mer hetta i de som sittare kvar på plantorna som sedan en tid tillbaka fått bosätta sig i vardagsrummets söderfönster. 


Jag är riktigt usel på att använda färska kryddor, vilket inte är så konstigt då jag inte alls tycker om att laga mat. Ändå envisas jag varje år med att odla kryddor till min kryddträdgård. Bara för att det är så idylliskt att ha till gång till en egen. Hur tokigt det än låter. 


Lök är dock något som används flitigt i detta hem. Tyvärr blev det inte sådana mängder att skörda som jag hade planerat. En riktig besvikelse faktiskt. Mina lökar odlade från frö hade jag satt påtok för sent så de han inte med att växa till sig och börjar nu istället att mögla bort.. Aja, ännu en sak att komma håg till nästa säsong. 




Förutom denna kålpaj som jag tillagat några gånger i sommar och som pålägg till våran hemmagjorda pizza (sjukt gott btw att ha kål på pizza!!) så har jag inte gjort så mycket av all min odlade kål. Den klarar tack och lov dessa höstliga tider och till och med minusgrader så den får stå kvar ute i trädgården ett tag till. Några kommer jag att gräva upp och sätta med höstblommorna. 


Stekta tomater, MUMS! Kan nog inte äta mig less på det. Tur är väl det, det finns rätt mycket kvar av den varan. Egenodlad broccoli känns som ren ock skär lyx. Åter igen, MUMS! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar