onsdag 28 november 2012

Jag hatar färska grönsaker!

När min svärmor kom hem till oss efter att ha varit på affären hade hon med sig ett blad där det stod; Sluta mata din soptunna! Med stora bokstäver.
Visst är det så att vi svenskar är alldeles för duktiga på att mata den stackars soptunnan. Vi är duktiga på att slänga allt möjligt kollijox, men nu är det framför allt maten jag tänker prata om. Tänk vilka galet stora högar med mat vi slänger varje år, skulle räcka till helt sjukt många människor.

Jag tänker inte sticka under stolen med att jag själv är väldigt duktig på att ständigt mata min lilla vän under diskbänken med mycket jag egentligen kunde ha använt och ätit upp om jag bara i god tid hade upptäckt att de hade legat i kylen innan de hunnit förstöras.
Ja om det är något jag är riktigt duktig på så är det just det att slänga vilket verkligen inte är något jag är stolt över, snarare tvärt om. Jag är bara så rysligt dålig på att hinna använda upp det jag har införskaffat mig.
Om jag har planerat att laga en måltid köper jag in ingredienser till det och blir det något över läggs det in i kylskåpet och glöms där med bort.
Idag hittade jag en halv gurka så mjuk att den knappt gick att knepa fast i och en liten påse med sallad som stank något så in i bomben längst ner i kylen. Åh jag tycker verkligen inte om mig själv i en kombination med färska grönsaker, jag kan bara inte ta hand om dem.

Visst är det så att många känner att man på något sätt fråntar sig ansvaret från det man äger direkt det hamnar i soppåsen. Då är det lixom inte mitt längre och inget jag behöver bekymra mig över det. Nu är det någon annan som "tar hand om" soporna och jag har inte längre ansvar för saken jag just slängt.
Det jag inte ser finns inte, så att säga.

Det är ju för tragiskt! Vi borde bli duktigare på att planera våra inköp och inte köpa mer än vad vi behöver. Dessutom planera våra måltider. Tänka, men vänta nu lagar jag pytt i panna idag och då blir det säkert en halv korvring över och en halv lök. Då använder jag det nästa dag i en korvstroganoff.
Jag har verkligen försökt att tänka så, men är så tragiskt dålig på det.

Om inte annat borde vi i alla fall bli ännu bättre på att själva ta hand om våra sopor.
Jag kanske skulle skaffa mig en gris. Vore det inte gulligt att ha en liten gris bökandes omkring i sin inhägnad på gården? Den skulle jag kunna ge allt som jag annars slänger.
Jag bor ju på det perfekta stället för att ha många djur.
Då kom jag bara till nästa dilemma...

Är det någon som är riktigt dålig på att ta hand om djur så är det jag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar