onsdag 9 oktober 2013

Påverka sina barn?

För ett bra tag sedan hörde jag en intervju på radion som spelades in på den stora bokmässan i Göteborg. Intervjun gjordes med en kvinna som jag inte kommer i håg namnet på, jag kommer heller inte i håg allt från intervjun. Men några saker av det hon berättade har lixom fastnat i mina tankar sedan dess. Hon delade med sig av sina upplevelser från sin barndom och uppväxt i en kristen frikyrkoförsamling.
Hon kände sig väldigt påtvingad att tro det samma som dem, det fanns ingen annan sanning än det de sa. Känslan bland de hon umgicks med var att de var lite bättre än de andra som inte gick i kyrkan. Hon önskade att någon, någon gång hade sagt att hon faktiskt inte behövde tro på Gud, att hon hade ett eget val.

Jag tycker just detta är så svårt. Hur mycket, eller lite, ska jag påverka mina egna barn med min tro?

Jag älskar den pingstförsamlingen jag tillhör. Den är för mig en enda stor familj. En skara full av människor med sina fel och brister liksom andra. Jag är privilegierad att växa upp med att ha många vänner i alla åldrar tack vare min församling. Jag skulle önska att fler hade den mötesplatsen där många generationer samlas och umgås tillsammans.
Våra barn följer självklart med mig och Robin till våra gudstjänster, för dem har kyrkan blivit en plats där de känner sig hemma. Det är ju självklart att jag önskar att de kommer att tro på samma Gud som jag, men jag kommer aldrig att tvinga dem och älskar dem lika mycket ifall de väljer att inte tro.

Jag får den känslan av att i Sverige idag är nästan allt som har med religion att göra något som man håller för sig själv och inte talar så mycket om eller vill höra så mycket om. "Stå du för ditt så håller jag mig till mitt." Det finns inget som är den "rätta sanningen" utan bara det känns rätt för dig så är det rätt.
Kanske är det så vi idag ser på tro och religiositet, eller så är det är bara så som jag uppfattar det.

Det är väl självklart att i fall man tror på något som man känner är sanningen så vill man ju föra det vidare till sina barn. Det vore ju nästan konstigt annars. Min son tar det (just nu) som en självklarhet att Gud finns, det är för honom inget komplicerat eller konstigt. Det kommer att komma en dag då han börjar ifrågasätta, undra och tvivla. Vilket jag tycker är bra. Den dagen måste jag ta ett steg åt sidan och låta honom få finna sin egen väg, göra sitt eget val.

Usch vad svårt det här var att skriva om. Det blir bara en enda kaos i hjärnan då jag försöker reda ut i mig själv vad jag verkligen tycker om det här. Det är svårt att få ner det på papper.
Är det manipulativt att berätta för sina barn redan som små om Gud?

Jag kanske skulle lägga till att kvinnan som blev intervjuad inte är troende idag. Det gör mig så ledsen att det är så många som har fått den känslan i en församling de tillhört eller besökt att "kom hit och bli som vi". Det är många som känner att de inte platsar i kyrkan för att de kan aldrig bli som dem. Oj det är ett så stort ämne så jag tar nog upp det i ett annat blogginlägg.





8 kommentarer:

  1. Tror det viktigaste är att vara sig själv o har du en relation med den levande Guden så kommer dina barn att få det med sig i modersmjölken ;) Givetvis ska du prata med barnen om Gud vore ju konstigt annars när han är en sån stor del i ditt o deras pappas liv. Men sen tror jag barnen ska få ha en "barnatro" o inte präglas i någon lära eller en massa regler. Utan ge dem grunden att Gud är god o han är vår far !! Sen när barnen växer upp kommer du se att de är olika individer som kommer att relatera till tron på olika sätt. Att en ungdom gör lite "uppror" både mot föräldrar o Gud behöver inte betyda att tron inte finns där ! Ett barn kanske behöver tänka o fundera o till o med ta avstånd innan man hittar sin relation till vår frälsare medans ett annat barn tar med sig barnatron o den får växa sig stark utan "uppbrott" . När det gäller våra fyra barn så är de ju uppvuxna i ett hem fullt med bibelstudier, lovsång o bön samt i församlingen med barnmöten o även kristen skola under låg/mellanstadiet. När de sedan kom upp i 14-15 års åldern var det 2 av dem ( de två som varit mest engagerade i ungdomsgrupper i kyrkan) som gjorde lite revolt o utåt sätt inte ville prata om Gud o tron. Jag lät det vara så. De andra två som mer satsat på Idrott o ungdomsgården i yngre tonåren har alltid varit öppna med sin tro o pratat om den med kompisar. Den ena av de två "avhopparna" ( som de tyvärr kallades i ungdomsgruppen de tillhört) hittade tillbaka till en sund relation med Gud genom idrotten o Sport for life som hon alltid tillhört. Den andra har varit lite mer reserverad o sårad från kyrkan men nu när hon är vuxen så har hon sin relation med Gud o vi kan ha goda samtal om vår tro. Så det kan som sagt vara olika men viktigast att dela värderingar o den livsgrund man står på. Att barnen får med sig att Gud är god o älskar oss för de vi är o inte för vad vi gör / inte gör. Sen kan bara de själva avgöra om de i vuxen ålder vill leva i en relation med Gud, bekänna sig som kristna , tillhöra en församling osv. Tror det är bättre inte styra o lägga på ok utan ha Jesus o tron i vardagens mitt så kommer det genomsyra hemmet o familjen o barnen ta med sig det till sina familjer i framtiden =) Det här blev långt men ligger mig varmt om hjärtat då jag sett så många föräldrar inom frikyrkan försöka styra sina barn (ungdomar) när det gäller tron istället för att be be be för dem att de ska landa i Guds famn o vilja välja Hans väg. Tyvärr är det ett mycket stort antal vuxna som har samma upplevelser som kvinnan du talar om ( läste om henne i dagen) De fann friheten när de lämnade kyrkan o i värsta fall även tron. Så ska det inte vara o det är inte Guds vilja !! Unga människor måste få ifrågasätta sin tro o få utrymme att tvivla tänka o ställa frågor om det är vad som behövs för att de ska finna Frid med Gud i en personlig relation. (Inte alla som behöver det men friheten måste finnas) Kram / Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med. Jag har också upplevt att det var svårt i tonåren att få utrymme att i fråga sätta och tvivla utan att få den känslan att man gått och blivit en "avhoppare" (som vuxen är det nästan ännu svårare att få utrymme för sitt tvivel). Jag har några vänner som istället för att få stöd, förståelse och hjälp av sin församling i sitt tvivel snarare känt sig utstötta.. Det gör mig så ledsen.
      Men jag känner också att vi får inte glömma bort att människorna i en kristen församling inte är något annat än just människor. De gör också fel och misstag. Det är så många som lämnat kyrkan för att de blivit så sårade av vad någon kyrkmedlem har gjort mot dem så de bara förknippar kyrkan med just den mänskliga handlingen och glömmer Gud.

      Tack Mari för din kommentar!

      Radera
  2. Som du säger så vore det konstigt att inte dela med sig av det som för en själv är så naturligt! Så länge man lever ut sin tro naturligt så kör på! Vi ber till exempel tillsammans, inte för att "pracka på våra barn vår tro" utan för att det är det som är det naturliga för oss vuxna. När de blir större så måste de själva ta ställning. Jag hoppas att de vid det laget själva fått göra egna upplevelser, och inte lever på vad mamma och pappa berättat eller gjort. Att ta "tron till hemmet" är en del i att låta Jesus vara centrum i våra liv, den kristna tron kan inte leva bara i kyrkan och då blir det naturligt att barnen blir en del i vår vardag som innefattar även vår tro. Tror inte du behöver oroa dig för att "påverka" för mkt så länge du lever naturligt med Gud.

    Vi kommer nog starta en facebookgrupp där vi ska kunna diskutera sådana här saker framöver. Ska försöka komma ihåg att tipsa när den kommer igång! Kram till er finingar!

    SvaraRadera
  3. Håller med båda föregående skrivare. Mer än så behöver jag inte tillägga. Kram!
    E f

    SvaraRadera
  4. Ps, förresten!.. Påverkar gör vi hur vi än beter oss. Vi bör däremot inte tvinga. Det är en helt annan sak. Dina barn älskar er och vet att ni älskar dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är ju sant, det är svårt att inte påverka sina barn. Men jag upplever att i vårt samhälle idag så är det något fult att påverka barn i en religion. Det är inte riktigt accepterat att till exempel ha skolor som har en kristen grund.

      Radera
  5. Som sagt påverkar sina barn gör alla föräldrar. Är man fotbollsintresserad, film, natur, handarbets eller vadsomhelstintresserad så visar man med sitt liv något. På både gott och ont. Som tidigare kloka människor sagt så är det väl toppen om barnen får ha en enkel barnatro. Sen får frågor och funderingar ha sin tid. Men jag önskar också att fler hade insett att kyrkan består av människor, inte av helgon med gloria. Att trots all bräcklighet och misstag så är Gud god och kärleksfull. Förresten, enl barnkonventionen så har barn rätt till en tro.

    SvaraRadera
  6. Vad jag tycker är märkligast är när motståndare till kristen tro inte begriper att alla föräldrar (om de inte är psykfall) vill det bästa för sina barn och dit hör den egna övertygelsen också. Som förälder har man rättighet att visa på Kristus, men inte att tvinga barnet att följa i föräldrarnas fotspår. Fast vid närmare eftertanke anser förstås vildsinta motståndare till kristen tro att frälsta är psykfall...;)

    SvaraRadera