tisdag 24 maj 2016

Bokkärlek


För ett bra tag sedan önskade jag att få lite blogginläggtips av er. Karin önskade boktips. Ja det var säkert ett år sedan, kan inte direkt påstå att jag är särdeles snabb, men här kommer lite bokkärlek från mig till er.


Den stackars elefanten står envist kvar och försöker hålla kvar mina fina böcker i bokhyllan. En hylla som min man skruvade upp till mig i morsdagspresent för något år sedan. Hade velat länge kring vad jag ville ha för bokhylla och tillslut blev det denna tillsynes enkla variant.
Här finns mycket varierade texter. Jag tycker om väldigt olika böcker allt från Kulla-Gulla till Hungerspelen.  


Fick hitta många olika varianter till bokstöd då hyllan inte har några kanter som böckerna kan lita sig emot. 
Vad är du för en typ, älskar du att läsa? Kastas du som jag in i historien och liksom sugs in i en annan värld?


Barnböcker finns det gott om i världen, både bra och mindre bra. Denna fina underbara bok fick jag som liten och handlar om en kos vardag ur en kos perspektiv. Dagarna förflyter på samma vis med de stora skillnaderna med att hon en dag ser en spindel och en annan en fluga. Men en dag drömmer hon sig bort och rymmer sin kos. Ut i världen, går på bio och bor på hotell. Flyger till Paris och blir smörsångerska "O-o-only muuu!" sjunger hon för enorma publiker. Kort och gott en underbar liten bok av Beppe Wolgers och Olof Landström.


Sådana här böcker kan jag inte låta bli att köpa på olika loppisar. Tycker om att sitta och bläddra i dem, se på fina bilder och undra hur många andra små och stora händer som dessa rört vid.


Barbro Lindgren har skrivit dessa tre vansinnigt härliga böcker. I högstadiet hade jag och mina vänner högläsningsstunder då vi läste om pappan Loranga, hans son Masarin och farfar Dartanjang. De är så förunderligt knasiga att man nästan tror att Barbro varit lite på lyset då hon skrivit dem. Så är du lite knasigt lagd, precis som jag så läs, läs, läs!
"Sagan om den lilla farbrorn" är en sorglig liten bok om en farbror som ingen vill vara med. Folk bryr sig inte ens om honom då han stannar och fint bugar för dem. En dag sätter han upp en lapp med en frågan om någon skulle vilja bli hans vän...


Mina två absolut favorit bloggar är Underbaraclaras och Kammebornia. Min alldeles nya bok "Picknick" av Pia och Dennis Kammeborn är samma personer som driver kammeborniabloggen. Boken kan jag verkligen rekommendera. Bilderna är SÅ vackra och texten underbar att läsa.
Claras bok fick jag i trettiårspresent av några vänner och den har jag njutit mycket av att både läsa och titta i. Jag hoppas att hon ville skriva en ny ännu tjockare bok, en som liknar hennes underbara blogg.


"Flickböcker" är nog ändå det jag tycker om allra mest, i alla fall det som jag ständigt kommer tillbaka till. "Anne på Grönkulla" har jag läst otaliga gånger. Att ligga i min sommarsäng ute på gräsmattan under tallen eller att sitta vid utegruppen en solig sommardag och hoppa in i Montgomerys underbara värld är för mig ett sant nöje. Det är något visst med att läsa om böcker man läst flera gånger, inget som man inte redan vet sen förut händer och man kan bara njuta och minnas. Jag tycker om att läsa böcker som jag i förväg redan vet om att jag tycker om.


Är man lite knasig om man köper en bok med sin son att läsa tillsammans, har vid läggningen högläsning ur den ett si så där tre kapitel, säger godnatt till sonen och sedan bara råkar läsa ut hela boken själv efter att han somnat..? Bara för att det inte riktigt gick att släppa taget om den. Säger inte att jag har gjort det *host*, bara en ren hypotetisk fråga...
Böckerna om Hicke Hiskelig Halvulk den tredje har jag skrivit om förut här på bloggen. De är helt makalöst bra! Ljudböckerna helt outstanding. Robert Gustafsson har läst in dem och gör det grymt bra. Den sista (sista skrivna, inte den sista i serien) har han ännu inte läst in, (hoppas, hoppas att han gör det!) jag och sonen kunde inte vänta så vi köpte den som bok att läsa tillsammans. Spännande är bara förnamnet.


"Cp-barnet" av Lena Helgesson fick jag låna av min mor. Vi har ju alla sett eller höra ståuppkomikern Jonas Helgesson och i denna bok får vi följa hans mammas kamp och glädje i att vara mor till en son med stora behov. Vad hon har kämpat och oj vad jag grät och satt stenhårt fast i denna bok, så bra.

Har hört sägas att böcker av Jojo Moyes är riktigt bra. Jag har bara läset "Livet efter dig" och "Arvet efter dig". "Livet efter dig" är en stor favorit för mig. Den handlar om en lite udda tjej som blir arbetslös och sedan får ett jobb hos en mycket rik, snygg man som är förlamad från nacken och ner. Två personer som är varandras totala motsatser, men dras eftersom starkt mot varandra. Det är en bok som när man väl börjat att läsa, inte går att sluta. I sommar kommer denna bok att ges ut som film och (vansinnigt snygga) Sam Claflin, som spelar Finnick Odair i Hungerspelen, spelar den manliga huvudrollen. Tänker kidnappa min svägerska Frida med mig och se den på bio då den kommer ut.


En vän till mig som heter Maria tryckte på lite att jag skulle börja läsa "Harry Potter" böckerna. Och vad jag har henne att tacka för det. Jag fascineras mycket av fantasy och älskar "Sagan om ringen" till exempel, men där är det mer filmerna (de förlängda versionerna) jag älskar, böckerna är liite för utdragna för mitt tycke. "Harry Potter" filmerna tycker jag också mycket om, men böckerna är så mycket mer. Jag och min son började i julas att höra på ljudböckerna, det är så roligt att ha någon att dela sina intressen med.


Vi läser alltid varje kväll för barnen innan de ska sova. Det finns mycket bra med det, det är mysigt att sitta nära varandra i min och Robins dubbelsäng, för att det är ett bra sätt att varva ner innan man ska sova och för att det skapar ett intresse hos barn i just att läsa.
Min son har alltid varit väldigt intresserad av böcker och kan sitta huuuur länge som helst och lyssna på ljudsagor/böcker. Upptäckte för ett tag sedan att minstlillan gärna tar med sig några böcker och kryper upp i saccosäcken och bläddrar i dem. Så otroligt gulligt. Man får helt enkelt gömma undan de man är mest rädd, det finns nämligen en stor risk att det lämnas tuggmärken på böckerna. Jag tycker att det är viktigt att det i varje ålder finns böcker tillgängligt, att de sedan råkas läsas upp och ner gör väl ingenting.


I sommar ska jag läsa så många Jane Austen böcker som går att finna. Eller jag börjar i alla fall med en. Har av någon tragisk anledning bara sett filmatiseringarna av hennes böcker, aldrig läst en bok. Det måste det bli ändring på.
Önskar dig en skön sommar med mycket bokläsning!



1 kommentar:

  1. Åååå, en kos dagbok. Den var länge sen man läste. Och de där flickböckerna, Ann på Grönkulla och sånt! Om sommarn blir regnig....???

    SvaraRadera