fredag 20 oktober 2017

Vi hämtar ett paket



Frost, som jag har längtat efter frost. Det är såå enormt vackert och får hela världen att gnistra. Dock är jag alldeles påtok för trött om morgonen för att ta mig ut i allt det vita, men några blommor på bron han jag i alla fall med att fota innan plusgraderna förvandlade det frostiga till blöta droppar. 


Under förmiddagen tog jag och minstlillan bilen ner på byn för att hämta ut ett paket. Det kändes trist att åka hem direkt så vi tog en liten extra sväng ut till samma åker som ligger vid vårt hus, fast en bra bit här i från. Under tiden vi gick runt och undersökte litet och stort dök Gordon upp och lixom undrade vad vi gjorde här.


Minstlillan var klädd i sin fina höstjacka med storasyrrans Tingelingklänning under. 






 Utanför fönstret hemma lyser solen fint och in genom våra fönster, in på oss där vi öppnar upp paketet som vi hämtat hem. Det är en matta däri. En röd fin matta. Har egentligen lite dåligt samvete för den där mattan. Vi gröna runda, som jag och Robin köpte för ungefär tio år sedan på Ikea börjar lossa små plastsmulor på undersidan, vilket inte känns bra. Jag har letat och letat efter en stor fin matta, eller två att lägga bredvid varandra på en massa loppisar utan att finna någon jag gillat. Och så dök denna fina upp på Indiska. En ny matta, inte ekologisk.

Backade.

Tänkte.

Vet du att bomull ofta tillverkas i torra områden och kräver då konstbevattning, vilket betyder att det är en av de mest vattenkrävande grödorna i hela världen. För att producera 1 kilo bomullstyg från planta till färdigt tyg krävs i genomsnitt 29 000 liter vatten.
Bomull upptar ytmässigt bara 2,5 procent av världens odlingar, men använder 25 procent av den totala mängden insektsbekämpningsmedel och 11 procent procent av allt ogräsmedel.
Ekologisk bomull odlas utan gifter.
Mindre en 1 procent av all bomull är ekologisk.

...Men sedan dök det upp lite rea här och en bonuscheck här och helt plötsligt, ja det gick så snabbt, hade jag klickat på köp och beställt hem mattan ändå. Och nu när jag har den i mitt hem tänker jag behålla den. För ja den är fin, det tycker jag och har jag gjort ett köp får jag stå för det också. Hoppas på att den kommer att hålla länge, den får bara så lov helt enkelt. (Lovar att nu, när jag inte längre letar efter en matta kommer det att dyka upp minst ett dussin stycken..)


Då vi rullat ut mattan fick minstlillan inspiration till att duka upp en picknick och plötsligt blev det visst en liten koja också.




Inte är det lätt med inköp, men jag vet i alla fall att den nya är klart mycket bättre än den som lossar plast. Hoppas jag. Eller har jag gjort del? Har det någon betydelse i det stora hela? Det är så mycket som är så svårt att veta. Och tänka. Och avgöra.



Här dinglar den första snön ner och lägger sig som ett vitt täcke utomhus. Den första snön är allt bra magisk och smått overklig. Får se imorgon om den ligger kvar. Hoppas att du får en fin helg!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar