torsdag 4 oktober 2012

Äpplen

I går kom min extra mamma Ewa förbi med äpplen. Har haft den förmånen att växa upp med många nära vänner kring min egen ålder. Vi umgicks så väldigt mycket att deras mödrar nästan blev mina. Så jag kan stolt säga att jag har 4 mammor. Min (riktiga) mamma Marie, mamma Åsa, mamma Maggan och mamma Ewa. Inte alls så tokigt, de betyder mycket för mig även nu i vuxen ålder.

Än så länge har jag bara en dröm om ett eget äppelträd så jag får nöja mig med att ta del av någon annans skörd.


Elias undrade varför det var skräpblad kvar på äpplena.

Så här ska det tillagas äppelmos. Hemmagjord äppelmos är ju så otroligt gott. Har i morse hängt upp en lång rad med skurna äppelringar som förhoppningsvis ska bli goda äppelchips.


Brukar ibland fnissa åt att det påstås ska vara så husligt och "duktigt" att plocka sina egna bär, koka sin egen sylt eller att baka sina egna bullar. Frågade min svärmor vad hon trodde att hennes mamma Tyra skulle säga om jag kommit fram till henne då hon stod och rensade sina många liter blåbär och sa "Men OH så duktig och huslig du är!" Kom inte riktigt ihåg vad hon svarade, men jag tror att hon skulle ta det som en personlig förolämpning. Vadå duktigt och huslig? Det var nog knappast för att hon ville känna sig lite duktigt som hon plockade alla dessa bär. Det var ett måste helt enkelt.

Nej i Sverige idag är det inte för vår överlevnads skull som vi plockar bär, frukt och svamp. Det har blivit en lyx och något man kanske kan unna sig om man har tid och ork över.

1 kommentar:

  1. När ens egna döttrar inte befinner sig inom promenadavstånd eller snabb bilfärdsavstånd så får du vara den där "dottern" som förbarmar dej över ens äpplen som man nästan drunknar i. Era underbara barn är också de som man får nypa lite extra då ens egna barnbarn är för långt ifrån. Kul att du gillade äpplena! /morewa

    SvaraRadera