torsdag 17 januari 2013

Förskolans vara eller icke vara

Alltså det här med förskola... Jag tycker inte riktigt om det. Jo visst det är en fantastisk uppfinning. Idag är det inte många som klarar av att leva på en lön och nu kan inte heller mammor (som det oftast har varit) tvingas till att vara hemma utan har precis samma rätt till ett arbete som männen. Så ska det vara, det anmärker jag inte på ett dugg.
Elias trivs bra på sin förskola, där har han sin bästa kompis, lär sig mycket nytt och har super duktiga fröknar.

MEN egentligen tycker jag som sagt inte om det. Små barn ska inte behöva lära sig att skiljas från sina föräldrar. Jo visst någon gång ibland, men inte varje dag. Ett barn ska inte bli självständigt, de ska känna en trygghet och närhet till sina föräldrar.
Ibland känns förskolan mer som ett ställe där vi förvarar våra barn så att man kan förverkliga sig själv på annat håll. BLÄ!

Förlåt för mina hårda ord. Jag förstår att många barn idag måste till förskolan. Är man ensamstående till exempel är det den enda lösningen för att få vardagen att gå i hop. Men i en familj med två arbetande föräldrar, måste båda föräldrarna jobba heltid? Finns det inget annat man kan skära ner på, tvkanaler, aktiviteter?

Jag valde, efter mycket velande och många funderingar att låta Elias att fortsätta på förskolan, trots att jag var hemma hela dagarna med Emylinda. Kände mig nästan lite tvingad till det. Det var inte direkt någon som tvingade mig till det egentligen. Men det kändes som att det var så man skulle göra, därav skulle jag också göra så.
Självklart har det inte alltid varit till en nackdel, tvärt om. För mig har det ibland varit väldigt skönt. På den stunden Elias varit borta har jag kunnat sova några timmar medan lillgumman sov, då nattens timmar inte bjöd på så mycket sömn. När Elias sedan kom hem har jag haft mer ork till att umgås med honom.

Men nu mera känns det mest bara jobbigt. Vissa mornar är det en kamp att bara få honom att åka dit, när man sedan ska hämta honom har han absolut ingen lust till att åka hem och man får bära på en skrikande och sparkande unge till bilen.

Satt och pratade med en pappa vars fru är hemmamamma. Han berättade att när "folk" frågade vad hon gjorde och hon svarade att hon var mamma kom det i regel också en följdfråga; "Men vad gör du egentligen då?"
Att vara "bara" mamma eller pappa och inte ha något jobb är nästan inte accepterat idag.
Min mamma var hemma då vi var små. Det var en stor trygghet för mig, när jag kom hem visste jag alltid att min mamma fanns där hemma och väntade på mig. Det skulle även jag vilja ge till mina barn.

I vårt fall är det jag som önskar att jag kunde få vara hemma, med det menar jag inte att man som mamma i första hand måste vara hemma mer. Det är lika mycket pappans rätt och skyldighet att vara hemma.
Robin, som ser hur bra jag mår av att vara hemma, säger att han gärna skulle ha två jobb för att vi skulle ha råd att låta mig vara hemmamamma. Det tycker jag inte heller är riktigt rätt. Att jag kan vara hemma ska inte vara på bekostnad av att barnen aldrig då istället får träffa sin far.

Vad vill jag nu säga med detta?
Jo jag tror att många barn spenderar alldeles för mycket tid av sitt liv på förskolan och jag gärna skulle vilja se att barn under tre år skulle få vara hemma så mycket som möjligt eller (vilket är en orealistisk tanke) att de helt enkelt inte går på förskolan. Ska barn under 3 år vara på förskola ska det i så fall vara i små grupper! Inte, som i vårt fall på förskolan här i byn, i en grupp på 20-30 barn!!!
Att föräldrar ska börja se över sin livssituation och börja fundera kring varför man sätter sin barn på förskolan och varför de är där si och så många timmar.

6 kommentarer:

  1. Tycker det är sunda o viktiga tankar du delar. Vi valde att vara hemma mycket med våra barn när de var små i den mån det fungerade. Glad att även Emeli o Stefan valt detta. Hon tar ut minimalt av föräldrapenningen för att kunna vara hemma så länge som möjligt. Nu vänjer de sig ju inte heller att ha två fulltidslöner så den dagen hon måste ut o jobba så kan hon/han gå ner i tid om det fungerar på arbetsplatsen. Nu är deras två äldre barn 15 tim på förskolan, men att ha fått vara hemma tills man är 2,5 år tror jag är bra för barnen. Sen går ju detta inte för alla o det måste man ju respektera. Kram kloka Petra =)

    SvaraRadera
  2. Kloka tankar!

    Många tror att det är obligatoriskt att gå på förskola även om man är föräldra ledig.
    Forskare säger att barn under tre år inte harnågot socialt behov utöver den närmaste familjen.Barn grupp på 20-30 barn + fröknar + vikarie är för många människor för unga barn att knyta an till.
    Och vad kan förskolan ge ditt barn som inte du kan?
    Pussla,spela spel,färg och form,sång och musik,natur upplevelser,lära hygiensituationer,påklädning,rörelse....allt detta kan du /ni ge. Förskolan har större möjlighet att lära barnen stå på sig och våga gå in i konflikter.Nötas och stötas med andra barn. Men se till att umgås med andra familjer,gå på öppen förskola så får de del av den vara oxå. Barnen blir inte socialt obegåvade bara för att de inte går på förskola.
    Våga vara hemma om det är vad man vill. Testa.Det kan vara tufft ekonomisk men det kan gå. Se det som en sport att handla med kuponger,köp reavaror,Hittar du billig mat pga att utgångsdatumet snart går ut.Köp och frys in.Ta tacksamt emot begagnade kläder och saker som folk i din omgivning ev vill ge dig. Man överlever några år utan fjällsemester och utlandssemester. Barnaåren går så fort.
    Vill du ha ditt barn på förskola så ha det.Det har du all rätt till.Jag önskar bara att de som inte vill ha sina barn på förskola hade samma rätt till att vara hemma.Och kommenterar någon och undrar varför du "bara" går hemma.Bry dig inte.Vem vet kanske är det bara avundsjuka för att du vågat ge dig in i den situationen. Jag hade A på förskolan då M & E föddes.Men det slet. Hon kunde ibland vara avundsjuk på att de fick vara hemma och mysa men inte hon. Jag fick passa in hämtning och lämning mellan sov och mattider.Det var inte värt det.Jag tog bort A från förskolan och det var det bästa jag har gjort.Vi blev en harmonisk familj efter det.
    Sen höll jag de andra två hemma tills året innan de skulle börja förskolklass.De var fem år och tyckte förskolan var jätte roligt medan deras jämngamla som hade gått där sedan ett år var förskoltrötta.
    Alla familjer måste göra sitt val.Men går man och funderar på vitsen med förskola så råder jag till att våga testa!
    " Om hundra år räknat från idag.Spelar det ingen roll vilken bil du körde,eller hur fint hus du ägde.Eller hur mycket pengar du hade på ditt bankkonto.Men världen kommer kanske se annorlunda ut eftersom du gjorde skillnad för ett barn".

    Jag är utbildad förskollärare och älskar mitt jobb. Önskar att jag fick säga allt jag skrivit ovan till de sönderstressade unga föräldrar jag ser på jobbet.Men det får jag ju inte. Ta vara på era barn.De är små diamanter ni bara har ett tag.Snart tar de studenten!

    SvaraRadera
  3. Oj,läser igenom mitt inlägg ovan.Vad med stavfel ....Jag blev så ivrig och engagerad av detta viktiga ämne så tangenterna slant.Sorry, hoppas ni har överseende.Nästa gång ska jag läsa igenom innan publicering.

    SvaraRadera
  4. Jättebra alla! Önskar precis som du, Anonym, att fler föräldrar ville prioritera att ge barnen tid hellre än pengar.

    SvaraRadera
  5. Ida Elvin Lindberg; 20-30 barn!?!? Oj oj oj! På Elliots avdelning är dem 12 och det tycker jag är alldeles lagom på 3 st personal

    Annette Skog; Så bra skrivet! Jag kände hur jag flyttades tillbaka 5 år i tiden. Lyssna till ditt hjärta.Lycka till med eventuella beslut att ändra er situation.

    Petra Marksén; Ja det är hemskt, det är faktiskt just nu 23 barn på vårt dagis och ska bli 25 på 4 fröknar!! Men då är det alla åldrar på barnen, just nu är det faktiskt många små.. Jag känner att det är jätte jobbigt att börja inskola lillgumman om 2 månader, vi ska grunna på det och se om man kan hitta någon annan lösning.

    Petra Marksén; Tack Annette! Jag hoppas vi kommer fram till den bästa lösningen för oss.
    Hur gjorde ni förresten Annette??

    Karolina Nyman; Mycket bra skrivet Petra, rätt inställning om jag får säga de! I dag fick jag frågan av min barnmorska vad jag tycker är en lämplig ålder för barn att börja på förskolan!
    Mitt svar löd: "jag som pedagog tycker att barn ska få vara hemma så länge man bara kan inte för min skull utan för barnens skull. Sedan skall jag finnas där för barnen och föräldrarna på förskolan. " ... Jag undrar däremot vart alla dagmammor tagit vägen?! Ett fantastiskt alternativ till barn och föräldrar som vill ha mindre barngrupper och en mer hemmaliknande miljö. Jag tror inte barn är gjorda för stora barngrupper, en del barn kan klara det bättre än andra! Jag vet att många pedagoger "krigar" för att de ska bli mindre barngrupper. Men tyvärr är de inte pedagogerna som har de slutgiltiga beslutet. .... Fortsätt "kriga" för mindre barngrupper och varför inte fler dagar som föräldraledig, inte för vår skull utan för barnens skull!

    Annette Skog; Petra jag är den anonyma på bloggen. Jag hade tur och fick ett assistent jobb. Kunde jobba kvällar då Sam var ledig och en del helger.Vi träffades knappt.Men nu då vi ser tillbaka är vi så nöjda över oss själva att vi stod ut.

    Annette Skog; Sen Petra kommer jag på en annan sak vi gjorde Vi skaffade 5 barn.Det blir en ganska god summa pengar i barnbidrag. ( 7100)Och många kläder att ärva syskon emellan

    Karolina Nyman; De är alltså 5 barn man ska ha! ....vi ska snart ha vår tredje men de får räcka sedan!

    Annette Skog; Nej Karolina.....

    Ida Elvin Lindberg; Ang barnbidrag så får man 5814:- om man har 4 barn
    5 barn = 8114:-
    6 barn = 10414:-
    Så om man ser på det sättet är 6 barn det bästa ;P
    Flerbarnstillägget då är på hela 4114:-.
    Men jag anser att tid tillsammans HELA familjen är viktigast! Och det är svårt om den ena ska dra hela lasset. Så känner iaf jag sen så tycker jag inte att något är rätt eller fel. Alla gör olika och förhoppningsvis vad som är bäst för ens egna familj.

    Elin Andersson; Bra skrivet Petra! Jag känner exakt likadant. När Love föddes var Olivia 1 år och då i de flestas ögonen redo att börja på fsk. Så kände inte jag. Jag ville inte att hon skulle slussas i väg på fsk bara för att vi fått en lillebror också. Jag förstår dom som gör så, men jag ville inte. Olivia går fortfarande inte på fsk. Dom kommer att få börja båda två tillsammans och Olivia kommer då att vara 2,5 och Love 1,5. Love i min mening alldeles för tidigt, men

    Anna Maria Ekman; Bra rutet, vännen! Jag tror du talar för många, många. Dessutom måste jag få säga att du har en underbart omtänksam make!

    Petra Marksén; Haha, ja det får väl bli att "skaffa" många barn för att kunna vara hemma. Jag håller med dig Karolina, man vill ju göra det bästa för barnens skull. Elin, bra att du gjorde som du själv kände! Härligt Hoppas att det går bra för er med inskolningen för barnen då den tiden kommer! TUSEN tack för alla kommentarer! Jag hoppas att jag bidragit lite till att fler börjar tänka kring detta!

    SvaraRadera
  6. Hej!
    Kul att hitta hit.
    Intressant inlägg, tycker precis som du. Jag har haft förmånen att kunna vara hemma med våra barn tills de blivit 2,5 år och jag är så tacksam för det. Ska börja jobba nu i mars månad och nu känns det helt ok när minstingen är 2,5.

    På återseende!

    SvaraRadera